In de Arbeidstijdenwet (ATW) is er geen maximale leeftijdsgrens voor het werken in een nachtdienst. Feitelijk kan iedere werknemer vanaf 18 jaar en ouder altijd nachtdiensten draaien. Maar er is wel vrijstelling mogelijk voor werknemers die gezondheidsklachten krijgen door nachtdiensten en voor zwangere vrouwen.
Vrijstelling voor werknemers met gezondheidsklachten
Heb je als werknemer last van gezondheidsklachten door het werken tijdens nachtdiensten, dan kun je een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aanvragen bij je werkgever. De werkgever is verplicht om dit mogelijk te maken. De bedoeling van dit onderzoek is dat de risico’s van arbeid voor de gezondheid van de werknemer zoveel mogelijk worden voorkomen of beperkt. Mocht blijken dat je als werknemer nadelige gevolgen ondervindt ten aanzien van de gezondheid, dan moet de werkgever zorgen voor werk op andere tijdstippen.
Vrijstelling voor zwangere vrouwen of na de bevalling
Ben je zwanger dan ben je niet verplicht om nachtdiensten te draaien. Jouw werkgever heeft dan de plicht om ander werk (of andere tijdstippen) aan te bieden, tenzij de werkgever aannemelijk kan maken dat er geen andere mogelijkheid is. Tot zes maanden na de bevalling is deze regelgeving van toepassing.
← Tot welke leeftijd moet je een nachtdienst draaien?