Beschikbaarheidsdiensten, piketdiensten, wachtdiensten, stand by diensten, oproepdiensten, storingsdiensten, consignatiediensten en bereikbaarheidsdiensten zijn allemaal termen voor consignatie, zoals de Arbeidstijdenwet deze noemt.
Indien consignatie binnen het rooster wordt toegepast, dan gelden de volgende bepalingen:
- Het moet gaan om arbeid welke voorkomt uit onvoorziene omstandigheden.
- Een werknemer mag niet meer dan 13 uur per iedere periode van 24 uur werken.
- Per iedere periode van 28 dagen (voortschrijdend!) mag er 14 maal een periode van 24 uur niet geconsigneerd zijn.
- Per iedere periode van 28 dagen mag een werknemer minimaal tweemaal 2 aaneengesloten dagen (2 x 24 uur) niet geconsigneerd zijn en ook niet werken.
- 11 uur voor en 14 uur na een nachtdienst mag de werknemer niet oproepbaar zijn
- Indien er 16 maal of meer consignatie is opgelegd tussen 00.00 en 06.00 uur in een periode van 16 weken, dan mag er niet meer dan gemiddeld 40 uur in deze periode van 16 weken arbeid worden verricht. Verruiming van deze regel is wel mogelijk als er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden.
Wat verder van belang is:
- Een oproep geldt niet als onderbreking van de dagelijkse en wekelijkse rusttijd.
- Een oproep tijdens de nacht geldt niet als nachtdienst.
- Een oproep start zodra de werknemer wordt opgeroepen om arbeid te verrichten en eindigt zodra de werknemer weer thuis is. Woon- en werkverkeer wordt dus wel gezien als arbeidstijd. Ook een kort telefoongesprek geldt als een oproep.
- Iedere oproep is gelijk aan een halfuur arbeidstijd (ook het geval als de oproep korter duurt dan een half uur, bijvoorbeeld een telefoontje). Er zijn enkele aanvullende regels, maar dat gaat te ver om te vermelden.
Meer weten?
Wilt u meer weten over deze complexe materie? Hoe u consignatie binnen uw organisatie kunt toepassen of kunt verbeteren? Of hoe u meer inzicht kunt verkrijgen in het werkaanbod tijdens perioden van consignatie en wat de best passende bezetting is? Déhora kan u op dit gebied zeer goed ondersteunen. Neem gerust contact met ons op.
Of volg een ‘Workshop Consignatie’ bij Déhora Academy:
← Wat zijn de arbeids- en rustregels bij beschikbaarheidsdiensten/ piketdiensten/ wachtdiensten/ standby diensten/ oproepdiensten/ storingsdiensten/ bereikbaarheidsdiensten/ consignatiediensten?